Založ si blog

Rusofóbiu nepriniesla vojna na Ukrajine. Ide o dlhodobý program Západu

Kroky Moskvy na Ukrajine odhalili hlboko zakorenený a latentný rasizmus voči ruskému ľudu, ktorý mnohé západné inštitúcie – v neposlednom rade Hollywood a staršie mainstreamové médiá – kultivujú už príliš dlho.

Zo všetkých vojenských operácií, ktoré sa uskutočnili od začiatku milénia – v Afganistane, Iraku, Líbyi a Jemene (uskutočnili ich USA a NATO), je zrazu vojenský konflikt na Ukrajine nabitý hystériou a mohutnou protiruskou propagandou. Mnohí ľudia už počuli príbehy, ktoré kolujú na internete o Rusoch, ktorí trpia diskrimináciou v krajinách Západnej Európy – od slávneho dirigenta Valerija Gergieva, ktorý prišiel o prácu v Mníchovskej filharmónii, cez šikanovanie ruských detí v školách až po rodiny, ktorým boli odopreté služby  v kaviarňach a reštauráciách. Dokonca ani zdravotnícke zariadenia nie sú imúnne voči tomuto šialenstvu. Minulý týždeň istá klinika v Mníchove v Nemecku oznámila, že už nebude liečiť Rusov a Bielorusov, a predpokladám, že tento nevýslovný čin krutosti by zahŕňal aj pediatrických pacientov. Až potom, čo tento krok zažil vlnu online kritiky, ktorá dokazuje, že nie každý stratil rozum, zariadenie stiahlo svoje rasistické rozhodnutie.

Rovnako ohromujúci bol brutálny sankčný režim Západu, ktorý je tak zlomyseľný, že by mohol nakoniec spôsobiť vážne ekonomické problémy aj krajinám Západu, do ktorých žiaľ zaraďujeme aj Slovensko. Táto emocionálne nabitá reakcia na udalosti na Ukrajine je doslova choromyseľná. Určite nebudeme kroky Ruska velebiť, no je nutné odlišovať činnosti ruskej vlády a činnosť jej občanov, ktorí, ako je to v prípade každej krajiny, nie vždy súhlasia s krokmi vládnucich predstaviteľov. A aj keď je úplne prirodzené nenávidieť vojnu a hovoriť proti nej, trochu porovnania by nebolo na škodu. Prečo USA a ich spojenci v NATO neboli nikdy trestané takou mierou sankcií a rasizmu za ich nezákonné vojenské dobrodružstvá na Blízkom východe a v severnej Afrike?

Problém je v tom, že občania Západu, ale i Slovenska boli, a sú, metodicky od narodenia podprahovo navádzaní, aby verili, že Rusi sú vo svojej podstate nemilosrdní a amorálni opilci… Veľká časť tejto protiruskej propagandy sa vyskytuje v televízií, vo filmoch počas celého života.

Ponúknime niekoľko príkladov. Vo filme z roku 1985 „Rocky IV“, Dolph Lundgren hrá úlohu Ivana Draga, ľadovo chladného, bezvýrazného sovietsko-ruského boxera, ktorý doslova bije svojho súpera Apollo Creeda (Carl Weathers), na smrť v ringu bez toho, aby prejavil náznak výčitiek svedomia. Takéto príklady Rusov, ktorí hrajú úlohu zlých darebákov v Hollywoode, by mohli byť citované stovky, ak nie tisíce krát.

Tieto rasistické stereotypy sa stali tak hlboko zakorenenými v ľudskom mozgu, že väčšina ľudí ich prijíma bez premýšľania – čo je, mimochodom, prakticky definícia „vymytého mozgu“. Je zaujímavé poznamenať, že Američania, sú aj v ruských filmoch oveľa menej označovaní za „zlých a darebných“.

Okrem systematického hanobenia hollywoodskymi scenáristami je Rusko už mnoho rokov vystavené nepretržitej mediálnej ohováračskej kampani. Od rôznych nepotvrdených správ, že Kremeľ hral kráľa inštaláciou Donalda Trumpa do Bieleho domu, až po falošné obvinenie Ruska z hackovania americkej elektrickej siete.

V dnešnom svete „vymytých mozgov“ je jasné, že mnohí ľudia priam pohŕdajú Ruským národom. Tí istí ľudia nemajú ani len potuchy, čo motivovalo Moskvu začať svoje útočné akcie na Ukrajine. Ich spustením však spustilo kolotoč vzájomnej nevraživosti Slovanských národov, ako tomu bolo aj v prípade vstupu vojsk Varšavskej dohody v roku 1968.

Človek nemusí súhlasiť, a nebolo by to ani správne, s motiváciami Ruského útoku na Ukrajine, no mal by byť informovaný z viacerých strán. Namiesto toho, aby bola vyzdvihovaná skutočná žurnalistika a snaha o objektívne informovanie, je každá správa s rétorikou „proti prúdu“ označené za HOAX. Napríklad YouTube spoločnosti Google zakázal všetky kanály prepojené na ruské štátne média. Krok s médiami samozrejme udržiava aj naša amatérsko – blbá vláda, ktorá chce definitívne pochovať pojmy ako sloboda, demokracia či pluralita názorov. Tie pojmy, za ktoré ľudia štrngali kľúčmi v roku 1989.

Pokiaľ ide o väčšinu médií, Rusko sa vraj prebudilo 24. februára, a Putin zrejme vstal ľavou nohou z postele, tak napadol Ukrajinu… Takýto krátkozraký pohľad vylučujú roky varovaní Kremľa, najmä Putinov prejav na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2007, v ktorom povedal na preplnenom zhromaždení: „Rozširovanie NATO … predstavuje vážnu provokáciu, ktorá znižuje úroveň vzájomnej dôvery. A máme právo sa pýtať: proti komu je táto expanzia určená?“ Pokračovanie udalostí po „majdanizácií“ Ukrajiny a nenávistné prejavy voči obyvateľom Doneckej oblasti už len prilievali olej do ohňa.

Len tak mimochodom, Meta Platforms oznámila, že v súvislosti s vojenskou ofenzívou Moskvy na Ukrajine bude tolerovať nenávistné prejavy na Facebooku a Instagrame, ktoré vyzývali na násilie proti invázii Rusov. Takže, keď sú Rusi na Západe čoraz viac diskrimovaní, je potrebné položiť ďalšiu dôležitú otázku: Kde bola táto úroveň hystérie, keď Amerika a jej spojenci vyhladzovali rôzne krajiny Blízkeho východu svojimi barbarskými činmi, ktoré sa pomenovávali nádhernými slovami ako „vedľajšie škody“ (mŕtvi civilisti), „vylepšené vypočúvacie techniky“ (mučenie) a „mimoriadne vydávanie“ (štátom schválené únosy na tajné miesta). To bolo v poriadku? Zrejme áno, keďže vojenské útoky USA sú už desaťročia považované za oslobodzujúce mierové miesie…

Všetci rozumní Slováci môžu byť na svoju krajinu len a len hrdí, keďže podľa prieskumov je práve na Slovensku množstvo ľudí presvedčených, že za vojnu na Ukrajine môže aj USA a NATO. Porovnávajme informácie a nenechávajme sa opiť rožkami…

Demokracia, si ešte na Slovensku, alebo ti zvoní umieračik?

18.08.2023

Je ešte demokracia súčasťou Slovenska? To je otázka, ktorú si kladú ľudia na Slovensku už dlho, no včera táto otázka eskalovala o to viac. Čo sa to tu vlastne deje pár týždňov pred dôležitými parlamentnými voľbami? Je zarážajúce, že Slovensku vládne samozvaný alipaša – Hamran. Človek ktorý by za demokratických okolností do svojej funkcie ani nebol zvolený, [...]

Nad NAKA sa zmráka?

19.08.2022

To čo predvádzajú niektorí príslušníci NAKA v posledných mesiacoch prekračuje všetky medze. Svojvôľa, nezákonnosť, šikana, zastrašovanie a hlúposti spôsobené kŕčom. Určití príslušníci NAKA, otvorene označovaný súčasným šéfom polície ako „naši chlapci“ totiž už vedia, že metódam ich práce bude onedlho koniec. V prírode má všetko svoju prirodzenú [...]

COVID je mŕtvy, nech žije vojna. .. ?!

03.03.2022

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ. Tradičná francúzska fráza pri menovaní nového panovníka je dnes aktuálnejšia, ako kedykoľvek predtým. Za „kráľa“ súčasného sveta dnes nemusíme považovať konkrétnu osobu. Korunovať za vládcu môžeme z hrdosťou problémy ovládajúce ľudstvo, inak povedané, prostriedky na ovládanie ľudskej mysle istými skupinami. Ozaj, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

bonum

Pravdivé informácie k dôležitým témam na základe overených faktov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 143513x
Priemerná čítanosť článkov: 3262x

Autor blogu

Kategórie