Založ si blog

Zákon o odbornom vzdelaní a inteligenčných predpokladoch na výkon poslanca NR SR?

Skúste si predstaviť, že prídete na letisko a dozviete sa, že pilot, ktorý má pilotovať Vaše lietadlo, má už síce nejaké teoretické vedomosti a na obrázku videl, ako vyzerá kokpit zvnútra, no neprešiel žiadnym odborným výcvikom. Viete si predstaviť hasiča, ktorý príde na miesto činu, no len sa bezprizorne díva a nevie, čo robiť alebo lekára, ktorý sa Vás chystá operovať, no nemá atestáciu? On vlastne ani nie je lekár, ale predavač v novinovom stánku, no chce si to vyskúšať, lebo to ešte nerobil a vraj si v tejto profesii viac zarobí… Asi by ste si zaťukali na čelo a utekali kade ľahšie.

Takmer každé povolanie si vyžaduje určité odborné vzdelanie. Je jedno, či učňovské, stredné odborné alebo vysokoškolské. Koľkí z nás absolvovali výberové konania, potili sa pri prezentácii svojich projektov či pri najrôznejších skúškach a testoch – vedomostných, jazykových, zdravotných, inteligenčných? Koľkí si museli doplniť vzdelanie v rôznych oblastiach, dotrénovať si jazykovú výslovnosť, naučiť sa pracovať s rôznymi programami alebo sa naučiť remeslu, aby mohli podnikať či svoj biznis posunúť na vyššiu úroveň? A koľkí sa musíme vzdelávať počas celého života, aby sme udržali krok s odborom?

V širokej rodine máme rôzne profesie – učiteľov, sekretárky, právnikov, manažérov, dizajnérov i rušňovodičov. K výbave, hoci len posledného z menovaných, okrem celoživotného vzdelávania a skúšok z takého objemu predpisov, o akých sa mnohým nesníva, patrí aj 100% zdravotný stav a 100% úroveň všetkých zmyslov počas celej doby výkonu povolania. A tiež psychická odolnosť pri život-ohrozujúcich stretoch s kaskadérmi v autách či sluchátkami na ušiach. Tak ako pri väčšine odborných profesií, musí VEDIEŤ a stále sa UČIŤ.

K čomu smeruje táto úvaha?  Napadlo Vám niekedy, akým výberovým konaním prechádzajú naši poslanci? Aké sú ich odborné vedomosti z oblasti riadenia štátu a práva? Ako by asi vyzerali výsledky testov z oblasti verejných financií, práva, hospodárstva, zdravotníctva, poľnohospodárstva, kultúry…  150 „vyvolených“, ktorí riadia štát a majú na celé štyri roky v rukách naše životy!!! Predkladajú zákony, pripomienkujú ich, prijímajú opatrenia, ktoré na rozdiel od nás všetkých, majú zásadný vplyv na naše životy a životy našich detí. Mali by byť skutočne vyvolenými, ľudskou a odbornou elitou v tom najlepšom zmysle slova. No oni pritom často nemajú ani len základné poznanie z oblastí, ku ktorým sa vyjadrujú, vychádzajú z narýchlo zbúchaných jednostranných „odborných stanovísk“, no často skôr z dojmov, konajú neuvážene, rýchlo až zbesilo, no bezprecedentne suverénne. Až tak, že sa okúpu v potoku v zákonom chránenom území a pochvália sa tým na internete.

Ako je možné, že stačí byť tenistom, bábkohercom, televíznym redaktorom či predajcom alkoholu a po chrbte strany sa, v rekordne rýchlom čase a navyše bez životných skúseností, dostať až do parlamentu – NAJVYŠŠIEHO ORGÁNU ŠTÁTNEJ MOCI?! No i napriek svojej jednostrannosti a chabému poznaniu nemajú najmenší problém púšťať sa do odborných diskusií so skutočnými profesionálmi, ktorým nesiahajú ani po členky a tváriť sa pritom ako majstri sveta. A čo inteligenčné testy? Ach, pardón. Vy ste poslanec, vás sa to netýka. Nemusíte vedieť vôbec nič, strana Vás prikryje. Faux pas, ktoré ste vyrobili a škoda, ktorú ste spôsobili, sa rýchlo zametie pod koberec.

Kedysi sa robili vtipy o tom, že komunisti nemali radi inteligenciu a uprednostňovali robotníkov. Nuž, keď sa pozrieme na tváre dnešných poslancov, vidíme často len tupé výrazy a počujeme slovník, pri ktorom sa červená aj nejeden šikovný a vzdelaný „robotník.“ Zato z veľkej diaľky vidno hory sebavedomia, pred ktorými by aj nositelia Nobelovej ceny bledli závisťou.

Ozaj, páni, ako slobodný a angažovaný občan SR, ktorému záleží na budúcnosti našej krajiny, mám jeden konštruktívny návrh – zákon o odbornom vzdelaní a inteligenčných predpokladoch na výkon poslanca Národnej rady. Návrh zákona spracujeme spolu s priateľmi – profesionálmi v oblasti práva, psychológie a personalistiky. Máme na to dostatok odborných vedomostí i životných skúseností. Čo vy na to? Predložíte ho do pléna teraz alebo ho necháte tým, čo prídu po Vás?

Demokracia, si ešte na Slovensku, alebo ti zvoní umieračik?

18.08.2023

Je ešte demokracia súčasťou Slovenska? To je otázka, ktorú si kladú ľudia na Slovensku už dlho, no včera táto otázka eskalovala o to viac. Čo sa to tu vlastne deje pár týždňov pred dôležitými parlamentnými voľbami? Je zarážajúce, že Slovensku vládne samozvaný alipaša – Hamran. Človek ktorý by za demokratických okolností do svojej funkcie ani nebol zvolený, [...]

Nad NAKA sa zmráka?

19.08.2022

To čo predvádzajú niektorí príslušníci NAKA v posledných mesiacoch prekračuje všetky medze. Svojvôľa, nezákonnosť, šikana, zastrašovanie a hlúposti spôsobené kŕčom. Určití príslušníci NAKA, otvorene označovaný súčasným šéfom polície ako „naši chlapci“ totiž už vedia, že metódam ich práce bude onedlho koniec. V prírode má všetko svoju prirodzenú [...]

Rusofóbiu nepriniesla vojna na Ukrajine. Ide o dlhodobý program Západu

24.03.2022

Kroky Moskvy na Ukrajine odhalili hlboko zakorenený a latentný rasizmus voči ruskému ľudu, ktorý mnohé západné inštitúcie – v neposlednom rade Hollywood a staršie mainstreamové médiá – kultivujú už príliš dlho. Zo všetkých vojenských operácií, ktoré sa uskutočnili od začiatku milénia – v Afganistane, Iraku, Líbyi a Jemene (uskutočnili ich USA a NATO), je zrazu [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

bonum

Pravdivé informácie k dôležitým témam na základe overených faktov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 44
Celková čítanosť: 143219x
Priemerná čítanosť článkov: 3255x

Autor blogu

Kategórie